Ghidul website-ului productiv

Un website custom este acea aplicație web care este dezvoltată personalizat cerințelor și nevoilor tale, în cel mai detaliat mod posibil.
Deoarece un website custom este creat de la zero, dezvoltarea acestuia pornește cu obiectivele generale și particulare. Adică pornește cu ce ai identificat în primele articole din acest ghid.
Asta înseamnă libertate totală deoarece website-ul și toate funcționalitățile acestuia pornesc spre o țintă precisă. Nu invers, când o platformă existentă trebuie modificată și ajustată să respecte ceea ceți dorești doar cât de mult permite acea platformă.
Cerințele, obiectivele și nevoile website-ului tău sunt transformate într-un brief de creație, un document informativ, creat special pentru echipa de dezvoltare a website-ului.

Design

Creare website custom Datorită realității că layout-ul grafic nu trebuie să respecte strictețile funcționale ale unui framework deja clădit, designerul se poate concentra fix pe transmiterea vizuală a mesajului intenționat și pe atingerea obiectivelor pentru care website-ul este creat.
Vizual vorbind, după ce designerul se familiarizează cu cerințele proiectului, are libertate deplină în direcția livrării obiectivelor, singurele constrângeri fiind doar obiectivele și mesajul în sine. Asta înseamnă că designerul este liber să creeze și să livreze la adevăratul potențial, de aici rezultând o imagine unică pentru prezența ta online.

Grafica website-ului este doar a ta și se aplică unic, doar afacerii tale. Să nu uităm că obiectivele stabilesc grafica și felul în care mesajul este comunicat vizual astfel încât să exploateze cel mai bine potențialul de creștere a prezenței online.
Deși fiecare tip de website (magazin online, corporate, mixt etc.) are un set de funcționalități standard care se aplică strict, prin abordarea personalizată acestea devin puncte de plecare.
Scopul acestor funcționalități nu este doar existența lor, ci abilitatea acestora de a livra obiectivele pentru care au fost create.

Datorită libertății de creație (libertate care există pentru că website-ul va fi dezvoltat de la zero), designerul poate să proiecteze acea funcționalitate într-un mod unic și identificabil doar ție, chiar dacă acea funcționalitate este una standard, prezentă în orice website existent în domeniul tău de activitate.
Cu alte cuvinte, funcționalitatea face același lucru, dar într-un mod întâlnit de vizitator doar pe website-ul tău. Acesta conferă un plus de valoare, un factor wow, deoarece vizitatorul primește același lucru, dar într-un mod identificabil doar ție.

Implementare

Implementarea înseamnă crearea efectivă a website-ului, funcționalitățile acestuia la nivel de scriere a codului sursă.
Când se vorbește despre o soluție custom apar, inevitabil, următoarele întrebări, temeri și argumente:

 • De ce aș alege o soluție care mă va face dependent de cei care-mi fac website-ul, pentru orice modificare pe care aș dori-o în timp?
 • Utilizând un framework gratuit, găsești o sumedenie de programatori disponibili să-ți efectueze modificările dorite și nu mai depinzi de cel care ți-a făcut website-ul.
 • Un website custom implică un contract de mentenanță obligatoriu, adică periodic trebuie să plătesc o sumă de bani pentru modificări.

Procesul de implementare nu se poate efectua, fără respectarea standardelor în domeniu, tocmai datorită codului sursă în sine.
În crearea website-urilor custom sunt utilizate aceleași limbaje de programare pe care le întâlnești la framework-urile gratuite. Diferența notabilă este dată de realitatea că fiecare linie de cod există acolo deoarece este exploatată continuu, nu pentru că altfel nu se poate. Într-un website custom, blocurile de cod sunt utilizate continuu și precis.
Datorită caracterului general al platformelor gratuite, anumite blocuri de cod existente au doar scopul de a menține legături structurale și logice cu funcționalități care pot fi active pentru unii proprietari utilizatori ai respectivul framework dar inactive pentru alții.

O soluție custom nu înseamnă haos în codul sursă.
Prin eliminarea nevoii de generalitate, rezultă un cod sursă extrem de curat, bine organizat și orientat către ceea ce trebuie să facă în cel mai simplu mod posibil.
Și cel mai important, cod standardizat.
Este extrem de ușor să respecți standardele în domeniu atunci când scrii cod de la zero deoarece procesul de implementare pornește către o țintă și nu este adaptat de la ceva deja existent.

Fiind cod de bază, orice programator, cu un minim bagaj de cunoștințe și experiență, poate efectua modificările dorite, fără a exista surprize ulterioare.
Programatorul efectuează modificări, fără grija unui update al cine știe cărui modul, funcționalitate sau porțiune din codul sursă al framework-ului, update care poate afecta, sau nu, funcționalitatea website-ului sau a respectivelor modificări. Asta deoarece, pentru a efectua modificări într-un website clădit pe un framework gratuit, este nevoie de un programator sau programatori care să:

 • cunoască programare web, dar să fie familiarizați și să aibă experiență cu respectiva platformă;
 • studieze dacă ce s-a implementat până acum respectă sintaxa framework-ului;
 • analizeze cum modificările dorite pot fi implementate respectând acea sintaxă, astfel încât modificările să nu fie afectate de un eventual update al platformei;
 • să implementeze modificările în modul permis de acea sintaxă. Pentru a efectua modificări într-un website custom este nevoie de unul sau mai mulți programatori specializați în programarea web, să studieze codul existent și să implementeze acele modificări cerute.

Nu orice programator poate efectua modificări într-un framework gratuit. Chiar dacă un programator este familiarizat cu limbajele de bază, el trebuie să cunoască și modalitatea utilizată de platformă pentru a face ceea ce este necesar, la nivel de cod sursă.
Acest lucru poate fi spus, într-o oarecare măsură, și despre platformele custom. Dar, în cazul unei platforme custom, principalul efort al programatorului este să identifice logica finală a aplicației și nu să deslușească sintaxa structurală și compatibilitatea acesteia cu direcția de dezvoltare. Nu trebuie să dezvolte cerințele strict în cadrul permis de framework.

Ce este un website custom? Un website custom este mult mai flexibil și scalabil, tocmai datorită celor prezentate mai sus.
Referitor la costul modificărilor ulterioare, problema există, indiferent dacă website-ul tău este dezvoltat custom, sau este implementat pe o platformă gratuită.
Modificările efectuate, costă oricum. Fie că plătești către un freelancer, fie către agenția dezvoltatoare, costul este un aspect de care nu poți scăpa decât dacă alegi să faci singur modificările, cu mâna ta.
Nu știu însă, câți freelanceri își oferă serviciile în baza unui contract de prestări servicii. Nu știu, de asemenea, cum poți responsabiliza un freelancer, astfel încât acesta să respecte sintaxa framework-ului respectiv și să nu efectueze modificările doar de dragul ca acestea să fie efectuate rapid, iar peste un timp, această implementare rapidă să-ți creeze probleme la un update de platformă sau unul de server.

Ești mai protejat atunci când semnezi un contract?
Responsabilitatea stabilității și integrității respectivului website ar reveni dezvoltatorului, ceea ce nu s-ar întâmpla în lipsa unui contract, adică în cazul unei comunități care se ocupă în timpul liber sau, mai rău, în cazul unei cunoștințe "care se pricepe" la website-uri.

Există costuri?
Cu siguranță că da. Însă poți avea surpriza plăcută ca acele costuri să fie sesizabil mai mici în cazul unui website custom, decât în momentul în care va trebui să apelezi la comunitatea care a dezvoltat framework-ul website-ului tău.
Este un lucru extrem de real: în majoritatea cazurilor, costurile dezvoltării și întreținerii unui website custom sunt mai mici decât echivalentul unuia realizat pe platformă gratuită.
În costul inițial, pentru dezvoltarea unui website custom, trebuie să fie incluse toate serviciile: design, programare, optimizare, mentenanță etc.
Acestea fiind spuse, știi încă de la început cât te costă și nu descoperi pe parcurs. Nu ai surpriza să afli că o modificare pentru o platformă gratuită, te costă cât un website custom.

Pe termen lung, dezvoltarea unui website custom își demonstrează avantajele deoarece nu-ți consumi resurse de timp și financiare cu încercarea de a potrivi o bilă să încapă pe un orificiu pătrat. Adică, nu dichisești un website existent să se potrivească nevoilor și obiectivelor care fac obiectul prezenței tale online.

Flexibilitate și scalabilitate

Flexibilitatea unui website custom se arată în momentul în care soliciți o serie de modificări particulare în timp și nu primești răspunsul: Y nu se poate face fără a modifica X% din platformă. Fiind personalizat, codul sursă nu prezintă rigiditate la eventuale modificări sau direcții de dezvoltare.
Un website custom permite dezvoltarea unui set de funcționalități care se pretează nivelului în care te afli, cu scopul de a te conduce în direcția pe care ți-o dorești, doar în urma rezultatelor dobândite în acest sens.

Aș alege întotdeauna un website care face zece lucruri extrem de bine și în concordanță cu direcția mea de dezvoltare, decât un "website care face de toate", în speranța că așa poate nimeresc și eu ceva bun.
Este însă de înțeles: în momentul în care acest domeniu îți este complet străin și peste tot întâlnești tot felul de păreri contradictorii, singurul aspect palpabil și ușor de identificat este numărul total de funcționalități primite. Dacă are de toate, clar că este mai bun, așa că alegi pe cei care-ți oferă cât mai multe la același preț, sau la un preț cât mai mic. Și, inevitabil, vei primi un website construit pe o platformă gratuită, mai ales că te încântă faptul că va fi gata în maximum 3 zile.
Ceea ce, nu mă înțelege greșit, este ok atât timp cât știi că asta o să primești. Mai ales că alegerea cu pricina trebuie să se reflecte și în prețul plătit pentru dezvoltarea respectivului website.
Motivul pentru care este indicat ca anumite funcționalități să fie dezvoltate pe parcurs este generat și de realitatea că, în acest mod, vizitatorii tăi vor vedea că website-ul este într-o continuă dezvoltare, că se ocupă cineva de el frecvent, nu doar la nivel de conținut.

Securitate și integritatea datelor

Creare website custom Atacurile informatice îndreptate asupra website-urilor nu mai sunt de domeniul necunoscutului de foarte mult timp.
Motivele sunt din ce în ce mai diverse, de la ușurința cu care unele website-uri pot fi sparte, la notorietatea dobândită în urma atacării cu succes a unui website de renume, până la interese comerciale; existența atacurilor îndreptate asupra website-urilor este una sigură și extrem de reală. Nu există o soluție 100% safe deoarece siguranța unui website nu se referă doar la site-ul web în sine.

Ordinea este în felul următor:

 • 1. Accesul la serverul de găzduire
  Se face prin două moduri distincte:
  a) parola de administrare a domeniului și pachetului de găzduire;
  b) accesul la spațiul fizic pe server, unde sunt instalate fișierele care fac website-ul să funcționeze.
  Acestea le primești de la firma care se va ocupa cu găzduirea website-ului pe un server care face posibilă accesarea respectivului website prin internet. Dacă datele tale de acces sunt admin cu parola 1234, să nu te miri că ți-a spart cineva website-ul.
 • 2. Accesul la parolele de administrare
  Vorbim aici și de Secțiunea de Administrare a website-ului tău, dar și de abilitatea ta de a păstra parolele atât la loc sigur, cât și la un nivel de complexitate care să le facă dificil de intuit.
  Majoritatea website-urilor construite pe platforme gratuite au Secțiunea de Administrare instalată la adresa www.numelesiteuluitau.ro/admin. Nu lăsa setările locației pe implicit (default settings)!
 • 3) Găuri de securitate în cadrul website-ului.
  Sunt scăpări de securitate în cadrul codului sursă, care permit atacatorului să dobândească acces sau să modifice elemente din website-ul tău, fără să aibă acces la parolele din punctele enumerate mai sus.

Avantajele website-urilor custom, în ceea ce privește securitatea și integritatea datelor, sunt date de faptul că platforma în sine nu poate fi descărcată și studiată pentru a găsi și exploata găuri de securitate în cadrul paginilor și secțiunilor existente.
Asta nu înseamnă, nici pe departe, că pentru a fi sigur, este suficient ca acel website să fie clădit custom.
Însă dacă sunt respectate regulile elementare în ceea ce privește implementarea axată pe siguranță, un website custom va crea mari bătăi de cap unui atacator, deoarece acesta nu are nici un punct de referință, fiind nevoit să recurgă la metode generale, la atacuri care au ca scop testarea vulnerabilităților general întâlnite. Iar asta îi va lua timp, fără ca atacatorul să aibă certitudinea că există o vulnerabilitate.

În ceea ce privește platformele gratuite, cea mai mare sursă de vulnerabilități o reprezintă modulele pe care le poți instala. Având în vedere complexitatea și aspectul general al platformei, pot exista anumite scăpări, aparent inofensive, dar extrem de profitabile pentru un atacator bine instruit și motivat.
Prin eliminarea vulnerabilităților generale și lipsa disponibilității ca proprietarul să instaleze, pe cont propriu, module suspecte, un website custom este o soluție extrem de sigură pentru a descuraja și alunga un posibil atacator.
Completat cu analiza finală și adresarea vulnerabilităților particulare ale aplicației, un website custom se transformă într-o variantă dificil spre aproape imposibil de spart, pentru că atacatorului îi rămâne doar să-și îndrepte atenția asupra serverului, iar de aici lucrurile stau complet diferit, deoarece responsabilitatea, în acest caz, cade pe umerii firmei care se ocupă cu găzduirea website-ului tău. Abordarea siguranței, în ceea ce privește un website custom, este axată pe prevenire și descurajare.

Fără template-uri şi platforme gratuite

Creat complet de la zero

Fără limită de categorii şi produse

Fără plăţi lunare

Panou de Administrare simplu de folosit

Complet independent faţă de noi

Eşti proprietar pe tot

Gratuit: domeniu .ro

Gratuit: găzduire web

Gratuit: certificat SSL secure

Garanţie pe viaţă!


vezi detalii
Un exemplu care merită menționat aici este vestita problemă a validării datelor primite prin intermediul formularelor de pe website. Sigur, acum orice programator cunoaște că datele trebuie atent verificate, însă până în acest moment nu am întâlnit un website dezvoltat pe o platformă gratuită care să verifice și să valideze opțiunea selectată de un vizitator.
Mă refer, desigur, la selectoarele care permit să alegi una din opțiunile disponibile. La fel este și cazul selectorului disponibil pe website-ul cărții acesteia în momentul abonării la newsletter.
Sunt mai multe opțiuni acolo, dar acestea nu sunt fixe. Utilizând Secțiunea de Administrare pot adăuga altele și elimina din cele existente fără a modifica codul selectorului deoarece opțiunile se populează dinamic, în funcție de preferințele mele.
Deoarece opțiunile efective sunt stocate direct în baza de date, în momentul în care un vizitator se abonează, validatorul verifică dacă opțiunea selectată corespunde cu una din opțiunile existente în baza de date. Dacă opțiunea primită de la vizitator corespunde cu cea din baza de date, se trece mai departe, dacă nu, validatorul nu permite continuarea, caz în care este clar vorba despre o tentativă de atac. Un vizitator normal, pur și simplu nu are cum să realizeze o astfel de acțiune. Este imposibil ca un vizitator normal să adauge valori în plus sau să modifice valorile existente într-un câmp de tip selector.

Asemenea validări sunt cruciale pentru descurajarea eventualilor atacatori; indiferent de câmpurile disponibile trebuie, ca programator, să te gândești cum se poate securiza la maximum fără însă a stresa vizitatorii de bună-credință.

Secțiunea de Administrare

Creare website custom Un alt aspect interesant al unui website dezvoltat personalizat, ține și de Secțiunea de Administrare, prin intermediul căreia vei putea administra conținutul din paginile website-ului. Astfel, funcționalitățile prezente sunt stabilite împreună cu tine, scopul fiind să-ți eficientizeze lucrul printr-o abordare și implementare simpliste, ușor de exploatat, dar totodată, completă din punct de vedere al nivelului de control dorit.

Dacă ești o persoană care a intrat mai puțin în contact cu calculatoarele în general și cu particularitățile internetului în special, în mod sigur vei aprecia un Panou de Administrare implementat strict pentru tine. Adică, pe românește: pe limba ta. Panoul de Administrare beneficiază de un editor care-ți permite formatarea textului și alte funcționalități specifice nevoilor de administrare.

Nu există website custom care să nu poată fi administrat. Frumusețea constă în realitatea că primești funcționalitățile dorite, transpuse într-o interfață grafică pe care nu numai că o înțelegi, dar te și ajută să fii eficient și concret în acțiunile întreprinse. Nu stai să cauți pe internet de unde și cum se modifică pagina X, sau unde găsești secțiunea Y.

Timpul de implementare

Datorită faptului că este personalizat cerințelor, obiectivelor și domeniului tău de activitate, timpul dezvoltării este pe măsură. Aici clar platformele gratuite sunt în avantaj. Dacă dorești ca website-ul tău să fie gata rapid, clar implementarea custom nu este soluția potrivită pentru tine. Dacă dorești ca website-ul să fie făcut bine și în direcția obiectivelor propuse, trebuie să ai răbdare.
Construit de la zero, poate însemna și reinventarea roții în ceea ce privește o anumită funcționalitate specifică. Timpul necesar implementării este în funcție de complexitatea cerută.
Spre exemplu, un magazin online personalizat poate fi implementat în 20-90 de zile, poate chiar mai mult, în funcție de complexitatea dorită, atât pentru front-end (ce este disponibil vizitatorului), cât și pentru back-end sau back-office (Secțiunea de Administrare). Libertatea conferită de abordarea custom îți permite să fii extrem de creativ cu funcționalitățile dorite.

Optimizare

Pe lângă avantajele generale ale website-urilor custom se alătură și cel legat de optimizare.
Când vorbesc despre optimizare, mă refer atât la optimizarea pentru motoarele de căutare, cât și la optimizarea pentru browsere (programele utilizate de vizitatori să acceseze paginile web), dispozitive mobile și rețele sociale.
Deși voi detalia mai multe în articole următoare din acest ghid, doresc să-ți atrag atenția că optimizarea pentru motoarele de căutare pornește înainte de a scrie prima linie de cod, înainte de a trasa prima linie grafică a website-ului tău.
De aceea, este important să clădești website-ul pornind cu acest lucru și nu să ajustezi ulterior website-ul deja creat, astfel încât acesta să respecte, atât cât este posibil, ceea ce este necesar pentru optimizare.

Optimizarea pentru motoarele de căutare are două componente:
- optimizarea onpage, sau onsite;
- optimizarea offpage, sau offsite.

Prima se referă la codul sursă al website-ului și la abilitatea acestuia de a comunica eficient și concret subiectul paginii către robotul de căutare.
A doua se referă la calitatea și la numărul total de referințe obținute de website-ul tău, din partea altor website-uri.
Puterea reală a website-urilor custom stă tocmai în acestă primă componentă. Fiind extrem de flexibil, codul sursă permite un grad de control extrem de detaliat astfel încât nici un parametru important pentru optimizare să nu fie lăsat la voia întâmplării.
Implementarea unui website custom, indiferent de natura acestuia, pornește de la regulile actuale de bază și se extinde către particularitățile specifice acestor reguli. Modulele care adresează optimizarea în cazul framework-urilor gratuite pot efectua doar modificări generale, rămânând ca tu să te documentezi și să identifici ce anume este bine sau nu. Plus că SEO nu mai înseamnă de foarte mult timp "optimizare" de tag-uri meta.

În cazul website-urilor custom, dezvoltarea efectivă a paginii pornește de la expresiile cheie capabile să livreze rezultatele dorite.
Conținutul paginii, codul sursă există doar pentru un singur scop: să comunice eficient și concret ceea ce dorim să fie comunicat roboților de căutare.
Dezvoltatorul website-ului custom este obligat să te informeze în ceea ce privește optimizarea conținutului, deoarece un website custom nu poate fi livrat fără optimizare onpage. Iar în acest onpage, intră și content-ul din pagini.

Este un nonsens să faci website-ul acum și SEO mai târziu.
Fiecare pagină este realizată, încă de la început, având în vedere considerentele de optimizare.

Următorul tutorial: Validare înainte de creare website.

Smart Web Impact:

unicitate, simplitate, rezultate!

Ce este un website custom?

Cere Info


Te-ar putea interesa: