Platforme open source: avantaje şi dezavantaje

Platforme open source: avantaje şi dezavantaje

De ce există platformele open source?
Pentru a răspunde la această întrebare trebuie să ne întoarcem la începuturile dezvoltării web. Perioada în care apar primele agenţii web şi care încep să obțină din ce în ce mai multi clienţi pentru că orice proprietar de afacere nu mai poate neglija aspectul online al afacerii sale.
Pe vremea aceea, era oarecum un haos total dacă vorbim despre implementarea soluţiilor web pentru client, dar nu în sensul că nu i se livra acestuia exact ce îşi dorea şi ce avea nevoie. Haosul venea din situaţia că fiecare programator dezvolta respectiva aplicaţie, cum ştia el mai bine, dar evident, sub îndrumarea oamenilor de vânzări şi a programatorilor care erau deja în firmă de ceva timp.

Ca proprietar de agenţie web, când vine vorba despre producţie, existau următoarele provocări:
• Rapiditatea cu care se poate livra un proiect clientului la standardul de calitate cerut de acesta.
• Cum reduci la minim dependenţa procesului de producţie faţă de un singur programator? Cum reduci la minim efectele plecării unui programator din echipă?


Soluţia este simplă:
dezvoltarea unui sistem intern, cod sursă standardizat care se materializează într-o platformă proprie independentă de programator.
Această platformă trebuie să permită micşorarea timpului necesar implementării unui proiect, dar în acelaşi timp, prin standardizarea logicii din spatele codului sursă, proiectul să nu mai depindă de un programator anume.
Sigur, există problema timpului necesar ca un programator nou-venit să se familiarizeze cu platforma custom, dar acel timp era infinit mai mic decât alternativa.
Iată cum, în cadrul firmelor de servicii web, au început să apară diverse platforme proprii care să raspundă la cerinţelor procesului de producţie.
Migrarea angajaţilor, a dus la diversificare şi omogenizare. Deja prin 2003 nu mai întâlneai agenţie web care să nu deţină o platformă proprie menită să uşureze dezvoltarea proiectelor noi, dar şi să diminueze dependenţa companiei faţă de angajat.
Pe langă acestea, se dezvoltă intens soluţii de management al taskurilor, forme incipiente de ERP-uri şi alte soluţii care rezolvă diverse cerinţe care ţin de aspectul managementului echipelor şi relaţiilor cu clienţii companiei.

Datorită internetului şi cerinţei, tot mai crescute, de a realiza website-uri din ce în ce mai diverse, mai complexe şi mai atrăgătoare, mulţi programatori au început să se organizeze în echipe. Să nu uităm de abilitatea extraordinară a internetului de a crea comunităţi, de a apropia oameni care împărtăşesc aceleaşi opinii, doleanţe şi probleme.

Având ca punct de plecare inspiraţia şi experienţa dobândită în agenţiile unde lucrau, a apărut ideea de a clădi un framework care să facă tot mai multe lucruri. Și să le facă bine, sau cât mai bine posibil.
De ce un programator s-ar implica, în timpul său liber, pentru a participa la dezvoltarea unei astfel de soluţii disponibilă gratuit întregii lumi?
Răspunsurile sunt multiple.
Principalele motive sunt legate de satisfacerea nevoii de perfecţionare în domeniu având în vedere că, inevitabil, intri în contact cu o comunitate de la care, în mod sigur, ai ce învăţa. Apoi, mai este vorba şi despre notorietatea dobândită, care apoi se transformă, fie în capacitatea de a obţine un job mai bun în domeniu, fie de a dobândi clienţi mai mulţi pentru activitatea profesională independentă: freelancing.

Apariţia website-urilor la cheie creează, inevitabil, o nişă specifică: gratuitatea unui produs îl face accesibil maselor, mai ales dacă acest produs satisface nevoile generale ale pieţei.
Având un astfel de produs, orice persoană poate avea un website, fără a fi nevoit să înveţe programare web. Gratuitatea şi versatilitatea fac ca acest produs să fie accesibil oricui, indiferent de locaţia geografică.

Majoritatea soluţiilor open source au evoluat fantastic în direcţia perfecţionării şi extinderii numărului total de funcţionalităţi şi beneficii oferite gratuit. În acest timp şi designerii de grafică web au început să dezvolte o sumedenie de teme gratuite, pentru aceste platforme. Asta se transformă rapid într-o sursă numeroasă şi sigură de clienţi, care devin doritori de modificări, adaptări şi personalizări individuale ale respectivului framework.
La cine vor apela aceştia?
Evident, la cei specializaţi pe respectivul framework.

Creare website:
De ce Smart Web Impact?

Creare website

Design unic, logo, Panou de Control (pentru administrarea conținutului), adrese de E-mail. Totul dezvoltat de la zero, fără platforme gratuite (opensource)!

Conținut

Noi creem conținutului (text și imagini) din pagini în baza indicațiilor și cerințelor dumneavoastră.

Experiențe mai bune

Creșterea calității interacțiunii client - companie pentru business-ul deservit. Secțiuni și automatizări cu scopul de a crește interacțiunea și satisfacerea clienților dumneavoastră.

Pachet de Branding

Primiți alături de website, un pachet de branding care include design carte de vizită, foi cu antet, documente word, semnături în mail etc.

Domeniu și găzduire

Includem domeniu .ro, Certificat SSL Secure și găzduire pentru primele 24 de luni! Instalarea și configurarea corectă a website-ului este de asemenea inclusă.

Promovare online

Inclus: advertoriale și link-uri externe cu trafic garantat către website-ul dumneavoastră.

Smart Analytics

Sistem custom de analiză a traficului în vederea scăderii bugetului necesar campaniilor de promovare.

Siguranţă sporită!

Codul website-ului NU este open-source, adică disponibil online gratuit spre descărcare de către oricine.


Lucrurile au explodat, efectiv, în momentul în care designerii au început să se implice în dezvoltarea interfeţelor grafice pentru aceste framework-uri. Implicarea graficienilor web a condus, inevitabil, la apariţia multor teme grafice (șabloane), unele fiind chiar complexe şi cu aspect vizual absolut remarcabil. Cu timpul însă, temele grafice cu adevărat impresionante au ajuns să fie disponibile doar contra cost. În prezent, se întâlneşte foarte frecvent situaţia ca o temă grafică cu adevărat profesională să depăşească, lejer, suma de 500 de euro.

Ce au în comun platformele open source este realitatea că structura aplicaţiei, core-ul acesteia, stabileşte designul grafic. Cu alte cuvinte, personalizarea grafică amănunţită nu se poate obţine fără a modifica mai mult sau mai puţin inima aplicaţiei. Când vorbim despre personalizare, nu ne referim la siglă, cromatică sau alte aspecte generale de acest tip.
Dacă tema website-ului are un meniu orizontal, va trebui să se modifice extensiv aplicaţia în momentul în care se va dori ca acest meniu să fie vertical. Dacă meniul website-ului are submeniuri specifice, care apar doar la mouseover (când mouse-ul se află deasupra unui element din meniu), va trebui aleasă o temă grafică care permite acest lucru. Și va trebui să fie acea temă care se potriveşte perfect tuturor particularităţilor suplimentare definite de meniul respectiv (mărime, lungime, înălţime etc.). La care adăugăm şi restul de cerinţe specifice afacerii pe care website-ul ulterior trebuie s-o deservească.


Scopul acestor soluţii este să se muleze pe cât mai multe cerinţe, să satisfacă cât mai multe doleanţe generale şi, atenţie: fără limite geografice. Un framework este menit să se potrivească cu cât mai multe tipuri afaceri.

Template-urile şi platformele open source gratuite nu sunt create pentru a vă vinde serviciile şi/sau produsele, ci sunt create pentru a se vine pe ele însele. Cu alte cuvinte, scopul principal al framework-urilor este de a crea notorietate pentru ele însele. De aceea, lista de funcţionalităţi oferite este impresionantă pentru ochii necunoscători. Template-urile sunt dezvoltate de străini, care nu au cum să cunoască particularităţile locale ale obiectului de activitate pentru care este menit respectivul template. Chiar şi cele dezvoltate de români au acelaşi principiu.

Gratuit este sinonim cu limitat.
Temele de top există doar contra cost, iar cele gratuite sunt deja descărcate şi utilizate peste măsură. Dar şi temele de top sunt, de asemenea, descărcate şi utilizate peste măsură. Tema custom pentru un framework, deşi va fi unică (adică nu va putea fi descărcată şi de alţii gratuit sau nu), va costa o sumă de bani deloc neglijabilă, însă website-ul dumneavoastră va rămâne la bază, tot un framework gratuit.

Daca veți studia din curiozitate un website care vinde teme pentru platformele open source vei observa că toate temele grafice aparţinând platformei X sunt la fel, structural vorbind. Toate au aceeaşi aşezare a elementelor exceptând culorile şi mici stilizări specifice, însă la toate întâlnim aceleaşi elemente.
Există însă situaţii pentru care, la un moment dat, sunteți obligat să renunțați la anumite detalii şi caracteristici deoarece tema aleasă nu le suportă (nefiind compatibilă). Și alegeți altă temă, care rezolvă problema iniţială, dar în mod sigur, apar alte probleme de acest tip.

Utilizând o platformă open source, va trebui să decideți ce anume se potriveşte mai bine website-ului din afacerea dumneavoastră. Astfel, website-ul stabileşte afacerea online, nu invers. Pentru ca website-ul să atingă obiectivele stabilite va trebui, fie să faceți compromisuri, fie să faceți modificări intense, atât la platforma, cât şi tema acesteia.

Deşi atractive din punct de vedere al simplităţii şi al costurilor aparent reduse, platformele open source ascund o serie de surprize, mai mari sau mai mici.
Prin intermediul platformelor open source, crearea website-urilor devine o linie de asamblare.De ce firmele/corporaţii mari apelează la platforme open source?

Pornind de la nevoile iniţiale care au condus la apariţia soluţiilor open source, identificăm următoarele răspunsuri:
• platformele open source sunt deja create, prin urmare le poţi administra doar cu programatori medii, chiar juniori. Aceştia sunt infinit mai uşor de găsit, decât seniorii pe care nu-i poţi atrage doar cu un salariu mare. Pentru seniori mai contează şi provocările jobului, lipsa rutinei etc.
Există clar o criză de personal şi în acest domeniu, fiind mult mai uşor să găsiți juniori capabili să modifice o platformă open source, decât seniori capabili să gândească, să proiecteze şi să dezvolte o soluţie web custom axată pe nevoile mereu în schimbare când vorbim despre o corporaţie mare.
PS: emag.ro este pe platformă proprie de ani buni, având o armată de seniori care o întreţin şi o dezvoltă.
• Au bugete de astronomice pentru marketing şi vânzări, caz în care website-ul trebuie doar sa preia fluxul de clienţi aduşi din extern.
• Datorită pieței în care activează, doreşte să fie în trend şi îşi permite pentru asta să aibă o armată de programatori care să stoarcă, la infinit, tot ce se poate din respectiva platformă.De ce agentiile web apelează la platforme open source pentru dezvoltarea website-urilor destinate clienţilor agenţiei?

Ca antreprenor proprietar de agentie web, ce este mai simplu de realizat?
• Identificarea şi angajarea unei echipe de top (designer, programatori seniori) pentru dezvoltarea website-urilor custom într-o piaţă de clienţi învăţată să decidă doar având în vedere aspectul financiar?
sau...
• Închirierea unui apartament cu patru camere, umplerea acestuia cu o echipă de programatori specializaţi în wordpress/joomla/prestashop, programatori care se găsesc practic pe toate drumurile - îi poţi angaja şi de la distanţă - la un salariu de junior "developer" pentru a livra astfel soluţii ieftine, clienţilor ieftini.

Există o lipsă acută de educaţie a clienţilor în acest domeniu unde există doar două aspecte importante pentru aceştia: "cât de multe funcţii îmi oferă" şi, "care-i ultimul preţ"! Problema este că am văzut soluţii de tip magazin online pe platforma prestashop la preţuri care sar de 800 de euro!!
Am putea concluziona că există agentii web/freelanceri care speculează şi întreţin voit această lipsă de educare a clientului?Dezavantajele platformelor open source:

• Necesită update-uri constante!
Unele se fac automat, aşa că mare grijă la dezvoltarea modulelor customizate şi compatibilitatea acestora cu update-urile viitoare.
Datorită caracterului general al platformei, există o constantă nevoie de update-uri, îmbunătăţiri şi remedieri din partea comunităţii. Dacă aveți dezvoltate module custom, există un risc ca acestea să nu mai funcţioneze ulterior.
• Structura rigidă şi identică
Oricât ați schimba grafica, vă învârtiți într-o structură prestabilită. Asta face ca modificările necesare livrării unui anumit mod de transpunere în mediul online al viziunii dumneavoastră, să fie extrem de interesant de efectuat; uneori fiind nevoie să refaceți un procent deloc neglijabil din codul sursă.
Noi numim asta un compromis.
Există cazuri în platformele moderne unde pur şi simplu nu se poate creea corect "friendly url" fără a modifica peste 40-60% din întreaga platformă.
Rigiditatea se manifestă şi în probabilitatea marită ca proprietarul să vină peste un timp cu o cerinţă imposibil de dezvoltat în respectiva platforma pentru că acea cerinţă nu este compatibilă, ducând la intense modificări care vor creşte semnificativ costurile. Nu spunem că nu se poate implementa cât spunem că puteți ajunge la costuri de platformă custom, însă rămâneți tot cu o platformă open source. Și peste X timp, poate vă mai vine o idee bună de implementat în website...
• Optimizare SEO precară.
Tot datorită structurii rigide, prestabilite. Optimizarea SEO nu se rezumă la tagurile meta ci include un intreg proces de optimizare a codului sursă dar şi a textelor, imaginilor din pagini. Existenţa unor coduri specifice implementate corect rămâne o provocare pentru majoritatea platformelor open source.
În pagină web există o serie de taguri HTML care sunt citite de către roboţii de căutare pentru a identifica subiectul paginii. Nu vorbim despre tagurile meta. La platformele open source multe taguri HTML importante lipsesc cu desăvârşire, sau sunt implementate greşit.
Pentru a obţine un nivel peste medie în ceea ce priveşte optimizarea SEO onpage, codul sursă al platformei trebuie ajustat serios. Cu siguranţă optimizarea SEO onpage competitivă nu se obţine instalând un modul gratuit, adică o soluţie publică generală, disponibilă oricui şi aplicabilă oricărui tip de website dezvoltat în platoforma pentru care acel modul a fost creeat.
• Cod mult şi ineficient.
Pentru că sunt destinate mai multor afaceri, ne lovim în cod de "bucăţi" care nu vor fi necesare poate niciodată. Numai că, dacă le eliminăm, putem constata că nu mai funcţionează alte module din website datorită legăturilor la nivel de core.
Poate afecta negativ timpii de încărcare a paginilor, precum şi cauza diverse probleme când vine timpul de update-uri automate. Imaginați-vă că eliminați secţiunea de ştiri/noutăţi din core-ul platformei (pentru că aveți deja un blog separat pe subdomeniu), vine update-ul şi nu mai găseşte anumite "legături" de unde poate rezulta ceva "interesant"!
• Siguranţă ambiguuă.
Platformele open source sunt recunoscute ca fiind ţinta atacurilor informatice datorită popularităţii de care se bucură aceste platforme. Un atacator poate descarca platforma respectivă, o instalează apoi pe un server propriu unde va studia eventuale găuri de securitate. Urmează apoi atacuri documentate asupra website-urilor dezvoltate utilizând această platformă.
Să nu uităm că oricine poate descărca gratuit orice platformă open source.Avantajele platformelor open source:

• Cost mic de achiziţie, gratuit chiar, devenind mană cerească pentru agenţiile web şi alţi prestatori de servicii în acest domeniu.
Platformele open source permit crearea unor adevărate linii de asamblare în cadrul multor agenţii web.
• Timpi mici de implementare pentru că aplicaţia este gata făcută. Rămân doar mici modificări grafice care să corespundă cu brandul beneficiarului. Mai greu este până se găseşte o temă/template/șablon apropiat (structură, funcţionalităţi) de cerinţele beneficiarului.
Acesta din urmă poate fi și convins să renunțe la anumite cerințe pe motivul că "nu se poate"!
• Popularitate crescută:
practic dacă mai plouă afară de câteva ori, mai apar minim 200 de specialişti pentru fiecare astfel de platformă. Nu contează că dacă le iei platforma din faţă, aceşti specialişti nu mai ştiu programare web şi-şi prind degetele în tastatură datorită unui simplu subquery de mySQL. Important este să vă fie insuflată convingerea că aveți de unde alege pentru că există o mare de programatori gata să vă ajute ieftin şi bun.
• Template-uri! Șabloane grafice cu nemiluita
Gratuite sau la preţ mic, orice platformă open source nu duce lipsă de template-uri. Toate sunt la fel structural şi, cu puţin noroc, le poate avea şi "vecinul dumneavoastră de business".
• Funcţii de care nici n-ați auzit!
Pentru că este mai important să fie "cu de toate", decât să fie implementate sigur şi corect!Dezavantaje platforme custom:

• Trebuie să aveți o anumită înţelegere a business-ului dumneavoastră pentru a beneficia de potenţialul aplicaţiei dezvoltate.
Magazinul/website-ul se dezvoltă în funcţie de nivelul dumneavoastră de înţelegere şi implementare a activităţii comerciale. Ce rost are să implementăm import de feeduri de produse de la terţi când afacerea deservită presupune vânzarea produselor din producţia proprie?
Există multe funcții implementate în magazine online pe platforme open source, funcţii care încarcă inutil rularea aplicaţiei şi care nu vor fi niciodată utilizate de beneficiar.
Inspirați de magazinele mari putem avea tendința de a dezvolta o serie de funcții fără a conștientiza că acestea necesită resurse pentru a funcționa corespunzător.

Un exemplu de astfel de funcție este prezența unui sistem de chat live pe website!
Extrem de util și benefic în relația cu clientul dumneavoastră, necesită prezența unei persoane care să răspundă rapid. Clientul care nu primește un răspuns rapid va pleca și va ține minte doar că "bate vântul" pe chat-ul live!
Următoarea întrebare legitimă care îi va trece prin minte poate fi: "Ce bine că n-am comandat pentru că cine știe când mi-ar fi livrat comanda!"
Există o sumedenie de astfel de funcții care trebuiesc discutate pentru că implică anumite resurse suplimentare. Și nu toate se pot automatiza!
• Costuri mai mari de implementare şi mentenanţă.
Pentru a identifica costurile de creație trebuie creat acel caiet de sarcini care va cuprinde tot de înseamnă website.
De aceea brieful de creaţie (caietul de sarcini) se întocmeste împreună cu noi, discutându-se integral, încă de la început despre tot ce este important acum, ce poate fi implementat ulterior, cum se va face ulterior implementarea şi la ce costuri.
Pentru a nu exista ambiguităţi, toate acestea sunt trecute în anexa contractului de colaborare.
Beneficiarul știe încă de la început pașii de evoluție a website-ului și costurile aferente stadiilor de dezvoltare. De asemenea, ce presupune mentenanța, cât costă ș.a.m.d.
• Timp de implementare mare.
Crearea unui website custom de complexitate medie poate dura şi 30 de zile pentru că nu se descarcă o platformă gata facută pentru ca apoi aceasta să fie modificată sumar şi livrată.Avantaje platforme custom:

 Cod organizat şi structurat corespunzător, cu ce trebuie, optimizat pe stabilitate.
 Posibilitate de dezvoltare ulterioară fără probleme de compatibilitate.
 Siguranţă sporită a aplicaţiei fiind extrem de dificil de atacat cu succes.
Un atacator nu poate descărca website-ul personalizat pentru a studia eventualele găuri de securitate, cum putem face acum cu toate framework-urile gratuite. Un website personalizat nu este open source. Un atacator se rezumă astfel la a testa eventuale găuri de securitate generale, activitate care este mare consumatoare de timp. Nu există module externe sau alte portiţe care pot fi speculate de un posibil atacator.
 Optimizare SEO onpage inbatabilă pentru că procesul de optimizare porneşte înainte de a scrie prima linie de cod. Accesul total şi libertatea scrierii codului de la zero implică un control imbatabil al tuturor elementelor din pagină care trebuiesc optimizate.
 Scalabilitate crescută.
Lipsa rigidităţii permite implementarea oricărei cerinţe venite ulterior fără a creea probleme de compatibilitate.
 Viteză de încărcare superioară pentru că nu există relicve în cod care trebuie păstrate pentru altfel nu mai funcţionează cine ştie ce modul de existenţa căruia până şi beneficiarul a uitat.
 Lipseşte nevoia de update-uri periodice ale codului sursă pentru a remedia scăpări de securitate, stabilitate etc.
 Complet personalizată nevoilor dumneavoastră. Primiți cu 20 - 30% peste ce cereți. Anumite cerinţe suplimentare vor fi implementate gratuit dacă aduc un plus de valoare imediat aplicaţiei.
 Sistem de Administrare foarte uşor de utilizat, fără secţiuni confuze şi care livrează independenţă faţă de dezvoltator. Dacă ceva poate fi făcut administrabil, cu siguranţă că îl vom face administrabil.
Scopul Secţiunii de Administrare este să faciliteze operare fără greşeli cu o minimă investiţie de timp; prin urmare, totul trebuie făcut pe conceptul KISS: Keep It Stupid Simple.
 Posibilităţi de automatizare. Discuţia iniţială ne va spune ce anume se poate automatiza şi ce nu. Orice proprietar de afacere apreciază sisteme care funcţionează bine singure, fără intervenţie umană si, dacă avem tehnologie, de ce am dezvolta altfel?
 Preţ corect având în vedere lipsa de compromisuri. Un magazin online custom, basic, porneşte de la 1000 de euro (domeniu, găzduire şi Certificat SSL inclus) şi este cumplet customizat nevoilor dumneavoastră. De ce ați plăti 1000 de euro pe un prestashop?
Pe termen lung, costul alegerii unei platforme open source va fi deloc neglijabil, multe peste soluţiile custom pentru că se adaugă costul necesar particularizării diverselor funcţionalităţi, costul instalării şi adaptării diverselor module, costul instalării unor diverse update-uri (nu toate sunt gratuite). Costuri, costuri şi iar costuri.

La soluţia custom, dezvoltată personalizat, aveți toate costurile de la început chiar dacă nu dezvoltați toate funcțiile. Când spunem funcţii ne referim la funcţii mai avansate înafara spectrului necesar unui website să funcţioneze normal și eficient.
Ex: sisteme administrabile de reclame/banere, implementare B2B într-un magazin iniţial dezvoltat pentru persoane fizice, sisteme avansate de preţuri, multi level acces în Sistemul de Administrare (politică de acces de grupuri, sau nominal per user), plus alte lucruri mult prea avansate pentru un beneficiar care poate este la început de drum.
Discuţia iniţială stabileşte toate aceste aspecte, ce este prioritar şi ce ar fi indicat să se dezvolte ulterior odată cu evoluţia website-ului.
 Colaborați cu programatori seniori, echipă de profesionisti al cărui focus îl reprezintă produsul final şi integritatea acestuia. Vorbim despre un parteneriat axat pe livrarea de rezultate pentru ambele părţi. Nu lucrăm cu angajaţi ci cu parteneri seniori, oameni cu ani grei in acest domeniu de activitate. Unii dintre noi suntem profesori de programare la școli de formare profesională, am scris cărţi, fiind cu adevărat pasionaţi de acest domeniu.
 Sunteți proprietar pe tot ce înseamnă website-ul creeat (cod sursă, domeniu, găzduire etc.)
 Faptul că oferim GARANŢIE PE VIAŢĂ a lucrării, credem că acoperă tot ce-a mai rămas de spus despre felul în care lucrează o echipă de profesionişti.

De ce Smart Web Impact?

De ce Smart Web Impact?

Fără template-uri și platforme gratuite!

Totul este creat de la zero

Responsive

Compatibil cu orice dispozitiv

Promovare inclusă

Creare advertoriale și de link-uri externe

Garanție pe viață

Pentru stabilitate și integritate.

"Nu vreau să dezvolt platforma custom pentru că voi depinde de dezvoltator!"

Un argument intens utilizat în favoarea platformelor open source este înlăturarea dependenţei proprietarului faţă de un dezvoltator.
Dacă website-ul dumneavoastră a fost dezvoltat pe platformă open source de către o firmă, nu freelancer, atunci depindeți oricum de acea firmă pentru modificări. Sau, puteți apela la marea de freelanceri experţi existenţi pentru acea platformă.
Firma o puteți responsabiliza printr-un contract de prestări servicii, însă freelancer-ul independent, persoană fizică, cum îl puteți responsabiliza?
Preferați să depindeți de persoane fizice care nu mai răspund la telefon, să fiți nevoit să reluați discuţii şi negocieri cu mereu o altă persoană pe care nu o puteți responsabiliza, sau alegeți să colaborați cu dezvoltatori în baza unui contract comercial legal cu termeni, costuri şi responsabilităţi clare?

Dacă schimbați programatorii des, în mod sigur situaţia va genera compromisuri în cod şi veți întâlni des răspunsuri de tipul: "din păcate va dura mai mult (costă mai mult) pentru că am prea multe de reparat". Apoi, veți fi nevoit să învățați platforma open source foarte bine pentru că, fiecare platformă are un singur mod compatibil de dezvoltare a modulelor, compatibilitate (sintaxă) care trebuie păstrată pentru cazurile în care vin update-urile automate.
Există sintaxe stricte şi abordări logice care nu pot fi implementate decât într-un singur fel. Dacă programatorul se grăbeşte şi implementează codul doar ca să se vadă că a fost implementat, se întamplă că el a fost plătit, iar dumneavoastră, la următorul update, va trebui să plătiți pe altul să vă repare ce-a stricat anteriorul.

Oare nu ar fi mai bine să depindeți de un dezvoltator responsabil în baza unui contract unde este stipulat clar costul, timpul de răspuns şi alte astfel de responsabilităţi?

Cere detalii Platforme open source

Cereți detalii despre Platforme open source

Completarea şi trimiterea formularului de mai jos nu vă implică financiar şi/sau contractual, scopul fiind stabilirea contactului.
Datele sunt expediate la adresa de e-mail office@, nefiind stocate în baza de date.
Toate câmpurile sunt obligatorii!