[GHID] Creare website: 5 abordări

[GHID] Creare website: 5 abordări

În ceea ce privește construirea efectivă a website-ului, există cinci abordări:
1. În regim propriu.
2. O cunoștință "care se pricepe".
3. Freelancer independent.
4. Furnizor de internet, găzduire web sau servicii publicitare.
5. Firmă specializată.

Înainte de a detalia cele cinci opțiuni care-ți stau la dispoziție, este necesar să înțelegi ce înseamnă efectiv construirea unui website.
Pentru construirea unui website este necesar un set de abilități bine definite, deoarece procesul implică colaborarea strânsă a mai multor profesioniști.
Meseriile și ariile de activitate, care sunt implicate în procesul de creare, sunt după cum urmează:

Marketing vânzări și comunicare
Stabilește mesajul comercial și identifică funcționalitățile necesare transmiterii acestuia prin intermediul website-ului. Cu alte cuvinte, departamentul de marketing este responsabil de vânzarea produselor sau a serviciilor care fac obiectul existenței website-ului și trebuie să se asigure că website-ul creat poate să faciliteze eficient această nevoie.

SEO specialist
Specialistul în optimizarea pentru motoarele de căutare este responsabil cu identificarea țintelor SEO, dar și a celei mai eficiente strategii pentru obținerea de rezultate. Această persoană, sau departament, trebuie să se asigure că paginile respectă regulile actuale de SEO, că secțiunile sunt clădite conform acestor cerințe.
SEO este o prescurtare pentru Search Engine Optimization, adică Optimizare pentru Motoare de Căutare.

Web Design
Designul se referă strict la aspectul grafic al website-ului, cromatica acestuia și transmiterea vizuală a mesajului comercial având scopul atingerii obiectivelor propuse pentru fiecare pagină. Web designerul, adică graficianul, nu creează tot website-ul, ci doar interfața grafică a acestuia. Responsabilitatea graficianulului este de a comunica vizual cerințele de marketing și vânzări, în acel mod acceptat de standardul web. Deși anumite cerințe cromatice (culori, proporții, așezare, ordine) sunt adesea decise de marketing, graficianul este singurul capabil să jongleze cu toate cerințele, să dea viață și identitate vizuală imaginii de ansamblu. Acesta trebuie să respecte și indicațiile specialistului în SEO.

Cu siguranță, fiecare dintre noi putem desena pe foaie un meniu, o coloană, sau chiar o întreagă pagină web. Graficianul însă este singurul capabil să livreze efectul WOW, pornind de la cerințe simple.

Programatorul / programatorii
Programatorul sau, mai bine zis, echipa de programatori este responsabilă cu finalizarea website-ului, cu scrierea efectivă a codului sursă conform indicațiilor primite de la toate departamentele de mai sus, fără abateri de la designul grafic și funcționalitățile ori secțiunile care alcătuiesc website-ul. De asemenea, este responsabil cu testarea website-ului, cu securizarea acestuia, dar și cu instalarea corectă pe serverul live care este locația finală a website-ului funcțional.

Testeri
Sunt persoanele, sau persoana care verifică că website-ul a fost creat și funcționează respectând parametrii de calitate ceruți.
Având în vedere informațiile de mai sus, iată de ce crearea unui website nu poate fi lăsată la voia întâmplării. Evident, vorbesc aici despre un website pentru care se doresc rezultate.
Degeaba website-ul are un aspect grafic WOW, dacă mesajul comercial livrat nu este axat pe atingerea obiectivelor. Degeaba website-ul este extrem de complex și complet la nivel de opțiuni și funcționalități disponibile, dacă aspectul grafic lasă de dorit. Degeaba website-ul "arată excepțional", este complet ca și funcționalități, mesajul este bine definit, dar nu este optimizat corespunzător pentru motoarele de căutare.

5 abordări pentru crearea unui website!

Creare website în regim propriu
Cu siguranță, poți să îți construiești singur propriul website. Nu este mare filozofie. Apariția platformelor gratuite permite ca oricine, dacă are minime cunoștințe despre internet și despre operarea unui calculator, să poată construi un website.
Este, fără doar și poate, un proiect care va trezi creativitatea din tine, îți va da, la final, un mare sentiment de satisfacție, având în vedere efortul și determinarea de care ai dat dovadă.

Oamenii devin extrem de talentați și capabili să depășească obstacole (externe sau interioare) atunci când sunt determinați să acționeze. Nu de multe ori, am întâlnit website-uri create de proprietari, website-uri care, la prima vedere nu-ți lăsau impresia că ar fi fost create de o persoană care are o meserie complet paralelă cu IT-ul în general, nu mai vorbim despre web development. Desigur, platformele gratuite și sumedenia de teme grafice existente ajută mult în ceea ce privește acest aspect dar, să dăm cezarului ce-i al cezarului! Am un mare respect pentru acești oameni care-și depășesc temerile și convingerile negative, care acționează.
Acești oameni care studiază, se informează și apoi creează ceva cu mâna lor, oameni care nu se lasă paralizați de frica greșelilor, înțelegând că numai cine nu muncește nu greșește.

Dar... depinde de ce anume îți dorești să obții cu website-ul tău.
Dacă dorești să dezvolți o afacere online, sau să-ți extinzi în mediul online o afacere deja existentă, este necesar să apelezi la profesioniști.
Indiferent de cât de intuitiv ești, cât de talentat și motivat ești să creezi ceea ce-ți dorești, atunci când vorbim despre prezența online a afacerii tale, trebuie să recunoști că două, trei săptămâni, poate chiar două luni de investigații online, nu se pot compara cu mâna de lucru și expertiza profesioniștilor din domeniu.

Folosește entuziasmul și dorința ta de a crea singur website-ul.
Transformă această forță în implicare directă cu persoana/firma care-ți creează website-ul. Fii activ și implică-te în cele mai mici detalii. Orice prestator care va refuza acest lucru, nu este un profesionist, ci dorește doar să scape de tine. Dorește doar "să meargă banul..."
Ținta finală a oricărui prestator/furnizor de servicii web nu poate fi alta decât proiectul tău și calitatea acestuia. Abilitatea acestuia de a-ți livra rezultatele pe care ți le dorești.
Întotdeauna apelează la profesioniști.

Creare website cu o cunoștință "care se pricepe"
Faptul că o persoană cunoscută ți-a instalat Windows-ul, sau o piesă în calculator, nu înseamnă că respectiva cunoștință este capabilă sau potrivită să-și asume responsabilitatea afacerii tale online.

Sigur că îți poate face un website... dar poate tu ai nevoie de o afacere online, nu doar de un website.
Faptul că o persoană cunoscută ți-a reparat afurisita de imprimantă, care pare că are o minte proprie și funcționează doar când "își aduce aminte", nu înseamnă că respectiva persoană este capabilă să-ți creeze o prezență online de top, prezență de care ai nevoie într-o piață extrem de competitivă. Sigur că îți poate face un website...

Toți avem prieteni însă nu prietenii îți conduc afacerea și, cu siguranță, nu prietenii își vor asuma responsabilitatea eșecului.
Cum poți responsabiliza un prieten? Cum poți responsabiliza o cunoștință apropiată?
Cu alte cuvinte, succesul online al afacerii tale stă în mâna cunoștinței pe care nu o poți responsabiliza tocmai datorită relației cu aceasta? Adică este un compromis.
Întotdeauna apelează la profesioniști.

Creare website cu freelancer independent
Freelancerii sunt persoane independente care, după ce au căpătat experiență lucrând ca developer în diverse companii web, au decis să lucreze pe cont propriu, dar fără a se organiza sub o formă legală (PFA și/sau SRL). Pe cont propriu, adică, de acasă.

Sigur, există și freelanceri începători autodidacți, care s-au format din "pasiunea pentru meserie", însă nu au lucrat niciodată într-o companie web.
Majoritatea lucrează per proiect, adică iau proiecte, le finalizează, sunt plătiți, apoi iau alte proiecte.
De asemenea, majoritatea lucrează exclusiv pentru străinătate, dar dacă ești dispus să plătești prețul corect (financiar vorbind) și respecți termenii înțelegerii negociate la început, îi poți convinge să lucreze pentru tine.

Există profesioniști desăvârșiți în rândul freelancerilor. Majoritatea sunt foarte buni și sunt vânați de companiile web care doresc să-i recruteze.
Viața de freelancer este complet incompatibilă cu viața într-o companie web, de aceea majoritatea freelancerilor refuză să lucreze în cadrul firmelor web și preferă doar să colaboreze cu acestea.
Freelancerul alege la ce proiect dorește să lucreze, prețul, de asemenea, este stabilit de comun acord cu clientul beneficiar. Are libertatea să refuze proiecte, are libertatea de a negocia direct cu clientul beneficiar.
Poate de aceea, nu ar trebui să te simți jignit dacă un freelancer va refuza să-ți creeze un magazin online pentru care ești dispus să plătești 200 de euro. Un freelancer "deștept", adică bun, câștigă 200 de euro în douăzeci de minute, remediind o problemă în cine știe ce website, pentru un client străin disperat că pierde, poate, mii de dolari din cauza acelei probleme.
Și crede-mă, n-o spun cu aroganță, dar provocarea profesională, care derivă din crearea unui magazin online în valoare de 200 de euro, este chiar inexistentă deoarece implică instalarea unei platforme gratuite, cu o temă, de asemenea gratuită.
Nu este loc pentru creativitate și provocări profesionale având acest buget.
Dacă însă alegi să lucrezi cu un freelancer, trebuie să fii atent la responsabilizare.
Problema asta este una extrem de reală, mai ales că posibilitatea semnării unui contract cu responsabilități legale este inexistentă.

Un alt aspect este cel legat de preț, de costul lucrării. Freelancerii sunt obișnuiți să lucreze cu străini și, nu de puține ori, tarifele practicate de freelanceri pot depăși lejer, tarifele practicate de firmele web din țară. Însă cu firmele web poți semna un contract și, la fel de important, obții factură pe sumele plătite. Și pe factură nu apare "servicii consultanță" sau cine știe ce altă surpriză.
Un freelancer nu-ți poate elibera factură. Dacă face asta, fie nu este freelancer ci PFA sau SRL, fie factura respectivă aparține unei alte firme (prieten cu freelancerul). În nenumărate cazuri, domeniul de activitate al firmei emitente, dar și serviciul facturat nu au nimic în comun cu ceea ce ai achitat.

În ceea ce privește freelancerii, lucrezi cu profesioniști, dar sunt dificil de responsabilizat deoarece trebuie să mergi pe încredere și, în același timp, nu poți obține factură pentru serviciile achitate. Și când plătești o mie de euro doar pentru aspectul grafic al website-ului tău, îți spun sigur că o să ai nevoie de factură.

Creare website cu furnizor de internet, găzduire web sau servicii publicitare
În dorința acestora de a oferi servicii complete, diversificate, mai pe românește, de a nu pierde nici un client, o mare parte din furnizorii de internet, servicii de găzduire sau agenții de publicitate (până și tipografii), au în ofertă și crearea website-ului tău. Nu este ceva neapărat rău, însă trebuie să fii atent să primești exact ceea ce-ți dorești.
Avantajul este că, teoretic, ai de-a face cu o singură firmă care va livra ceea ce ai nevoie. Dezavantajul este că, nefiind domeniul principal de activitate al respectivei firme, șansele să primești o platformă gratuită sunt extrem de mari.
Majoritatea vor externaliza proiectele web, adică vor apela la o altă firmă sau chiar la un freelancer.
Este ca și cum ai cumpăra un calculator de la o firmă specializată în electrocasnice: își face treaba până la un anumit punct și doar în anumite condiții.
Din nou, depinde ce anume îți dorești.
Dar, pentru o prezență online de top, întotdeauna apelează la profesioniști.

Creare website cu firmă specializată
Considerăm că această opțiune este cea mai indicată, sigura capabilă să-ți garanteze un anumit control și siguranță.
Firmele specializate poartă denumirea de Agenții Web, nu agenții de publicitate.
În identificarea unei agenții web, este prioritar să te asiguri că stai de vorbă cu prestatori de primă mână.

Ce înseamnă asta?
Majoritatea agențiilor web externalizează proiectele, fie către alte agenții, fie către freelanceri. Se practică frecvent scenariul în care agenția web externalizează proiectul către un freelancer sau către altă entitate, comercială sau nu. Aceste agenții își produc profitul strict prin intermedierea de proiecte și, în cele mai multe cazuri, către prestatori situați în zone ale lumii unde ora de lucru este taxată cu 3-5 dolari.
Cu siguranță, vei obține un preț mai bun de la o agenție care nu externalizează proiectele, care își dorește constant proiecte de portofoliu.

Recomandăm colaborarea cu agențiile web, adică firmă specializată în web development, pentru că îi poți responsabiliza, așa cum am văzut că nu se întâmplă în cazul celorlalte opțiuni enumerate mai sus.
Responsabilizarea vine prin semnarea unui contract clar de prestări servicii, contract în cadrul căruia sunt scrise secțiunile, funcționalitățile generale, termenii, responsabilitățile care definesc, atât proiectul în sine, cât și colaborarea comercială dintre cele două părți.
Poți avea, astfel, clauze care responsabilizează prestatorul în ceea ce privește colaborarea cu tine. Evident, atunci când ceri responsabilizare trebuie să fii și tu responsabil.

Cum găsești aceste agenții web?

Primul aspect, care dă de gol un intermediar de servicii web, este fix prețul practicat.

La ce prețuri pe oră ar trebui să lucreze o agenție web, în cadrul căreia lucrează minimum un designer, un programator junior și unul senior, un specialist SEO și un tester? Cam ce sume lunare sunt implicate în susținerea unei astfel de echipe?
Nu mai vorbim despre personalul adițional: vânzări, client service etc.

Calitatea implică o investiție corespunzătoare. Rezultatele implică o investiție corespunzătoare. Lucrul cu profesioniștii, de asemenea, implică o investiție corespunzătoare. Aceste lucruri se reflectă, atât în situația ta, când te afli în căutarea unui prestator care să-ți creeze prezența online de care ai nevoie, dar și în situația noastră, când trebuie să mărim echipa.

Cere detalii Creare website: 5 abordări

Cereți detalii despre Creare website: 5 abordări

Completarea şi trimiterea formularului de mai jos nu te implică financiar şi/sau contractual, scopul fiind stabilirea contactului.
Datele sunt expediate la adresa de e-mail office@, nefiind stocate în baza de date.
toate câmpurile sunt obligatorii

access